Bina Güçlendirme
9 Mart 2015by redoksinsaatGenel
Bina güçlendirme, bir binanın inşası veya yeniden şekillenmesi sürecinde önemli bir adımdır. Bir yapının güçlendirilmesi öngörülen yükü taşımasına veya daha fazla yük taşıma kapasitesini artırmasına yardımcı olur. Bazen binanın yapısal sisteminin, inşaat aşamasına veya mevcut durumuna bağlı olarak güçlendirilmesi ya da yükseltilmesi gerekebilir. İnşaat aşamasında bina stabilitesi ve dayanıklılığı sağlanırken, zaman geçtikçe bunlar giderek azalabilir. Bir binanın stabilitesini etkileyebilecek diğer faktörler, toprak erozyonu, korozyon, nem, kullanılan standartların altında inşaat malzemeleri veya düşük kaliteli işçiliktir.
Bina Betonarme Güçlendirme Uygulamaları
Binaların daha dayanıklı, güvenli ve uzun ömürlü olmasının temel koşullarından biri de betonun güçlülük düzeyidir. Bina güçlendirmek için beton detayına da odaklanan Redoks İnşaat, bu konuda profesyonel ve deneyimli ekibi ile kusursuz ve güvenilir hizmet vadeder.
Beton, tokluğunu ve sünekliğini artırmak için karışımda uygun liflere sahip olduğunda güçlendirilir. Kırıldığında ve çatladığında dağılması muhtemel olan betonun aksine, lifli beton kullanımı betonun yapısal bütünlüğünü koruyacaktır. Bu lifli beton aslında fiber takviyeli beton olarak bilinir. Fiber takviyeli betonun avantajları oldukça fazladır. Fiber takviyeli beton, standart betona göre daha fazla çekme dayanımına sahiptir. Fiber takviye betonun dayanıklılığını arttırır. Çatlak büyümesini azaltır ve darbe dayanımını iyileştirir. Aynı zamanda donma ve çözülmeye karşı direnç sağlar. Betonun lifle güçlendirilmesi binanın mukavemetini de yükseltir.
Bina Güçlendirme ve Çelik Takviye İşlemleri
Redoks İnşaat olarak; binaların güçlendirilmesi söz konusu olduğunda çelik takviyenin öneminin farkındayız. Çelik takviye, betonarme yapmak için düz çimento betonu ile birlikte sağlanan çelik çubuklardır. Dolayısıyla bu yapılar çelik betonarme yapıyı oluşturur. Çelik donatı genellikle inşaat demiri olarak adlandırılır. Bina güçlendirme çalışmalarında çelik takviyelerin yeri ayrıdır.
Betonun çekme dayanımını arttırmak için çelik donatı çubukları kullanılır, betonun çekmede çok zayıf, ancak basınçta güçlü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çelik donatının sağladığı çekme özelliği, çekme yükleri altında beton çatlaklarını önleyecek ve en aza indirecektir. Çelik sadece inşaat demiri olarak kullanılır, çünkü çeliğin yüksek sıcaklıklardan dolayı uzaması betonunkine neredeyse eşittir. Paslanmaz çeliklerin işlenmesi ve kaynaklanması kolaydır. Galvanizli ve kaplamalı çeliklerle karşılaştırıldığında kurulum sırasında hasara ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.